Vinterspårning i vargrevir!

Fynd av ett älgkadaver! Fynd av ett älgkadaver!

Lördag morgon och -22grader, M och jag for iväg på vargspårning i ett vargrevir.

 

Första anhalten var Pensionat Udden där vi mötte upp med guiderna Janne och Marcus från WildSweden/Skogens Konung och fem andra deltagare. Efter lite fika och information på det mysiga pensionatet åkte vi iväg i två minibussar ut i vargreviret. 

 

I vår buss åkte Marcus, Erik, Krister, M och jag. Vi for iväg ut på skogsvägarna i norra delen av reviret, den andra bussen for söderöver. Tanken var att först söka av vägarna efter spårlöpor (vargspår) och efter lunch börja spåra till fots.

 

Rävspår, ett rävspår till, älgspår, rävspår, ett ekorrspår, ännu ett rävspår, skidspår, envist rävspår, ett älgspår och åter fler rävspår. Vargspåren uteblev!

 

Dags för lunch och vi återsamlades med det södra gänget. Det visade sig att de hade funnit en spårlöpa precis där vi skulle inta lunchen. Spåren var inte de allra färskaste så Janne och Marcus tog beslutet att ena gänget skulle bakspåra och andra gänget framspåra. Alla var ivriga att komma igång så lunchen bestående av en delikat fisksoppa avklarades rätt snabbt och effektivt. Härligt att få något varmt i magen när temperaturen låg runt -18°.

 

Vi i norrgänget framspårade löpan ut på en sjö och längs med stranden. Efter någon kilometer på sjön vek spåren av upp in i en tät lågvuxen tallskog och vi gick efter. Plötsligt stod vi där i snårskogen vid ett älgkadaver, ett slaget byte! Visst steg spänningen några steg! Fortsättningsvis gick löpan vidare i snårskogen, upp och ner, över ett hygge, vidare ut på en liten sjö och upp på en väg. Tiden hade runnit i väg och skymmningen började komma så det var dags att vända på klacken, vandra tillbaka till bilarna och möta upp med det andra gänget.

 

Efter återsamlingen åkte vi iväg till ett strategiskt ställe för ylning. Färden dit gick på en ganska så oplogad och spårig skogsväg. Resultatet blev därefter, vi körde fast med Toyotabussen. Med granris och en gemensam kraftansträngning fick vi fart på ekipaget igen. Väl framme tog Marcus ton och ylade in den kommande natten i allas hopp om att få svar från någon varg. Icke! Men vi fick iallafall höra en riktigt duktig vargylare!

 

Dagen avslutades med kvällsfika på pensionatet och lite utvärderingar av händelserna.

 

En toppendag med spårning, strålande sol, och gott sällskap! / J 

  

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Harry Eriksson » Fluff...:  ”Snyggt Fångat Foto på Hökugglan ! -Inte var dag som man ser den !”

  • Håkan Vargas S. » Grunnaren...:  ”Hej Jörgen! Har då och då funderat på dig - ser att jag snart hamnar i "samma si..”

  • Per Georgsson » TakeOff...:  ”Snygga foto du förmedlar ”

  • Annelie Ålund » Saknad...:  ”❤”

  • Amanda Hellman » Saknad...:  ”❤️❤️❤️”

Bloggarkiv